divendres, 14 d’octubre del 2016

LES EINES DEL PERE PEDRU

El divendres, 14 d’octubre, ha vingut a l’escola l’avi de la Bruna i  el Llibert carregat d’eines per anar al bosc, al camp i la vinya.
Abans anaven al bosc a buscar llenya per escalfar-se i cuinar. 

Ens ha explicat com el seu avi tallava els arbres  amb la DESTRAL gran. Aixecant-la amb força , fent moviments de dalt a baix. Un cop el tronc era a terra treia l’escorça, tallant per baix. La destral més petita la duia darrera el cinturó per tallar els matolls.
Amb el seu pare anaven al bosc a tallar arbres amb una SERRA molt llarga, de dos mànecs. Un tibava endavant l’altre endarrere, ben coordinats.
Per estellar els trossos gruixuts  feien servir el MALL; com un martell gros però de fusta amb dos cèrcols de ferro. Hi posaven una peça al mig per fer cunya i marcar on calia tallar.

Solien aprofitar la fusta de pi, roure i alzina. També la de boix, que és un arbust més baix, per fer els mànecs de les eines ja que era molt forta o per fer les brases a la cuina.
Ara hi va amb la MOTO SERRA que diu va ser la primera de Monistrol.
Les eines amb els anys han anat canviant.
També ha portat un VOLANT que feien servir per segar el blat a mà. Per no tallar-se els dits portaven un esclopet a l’altra mà.

Al final ens ha ensenyat el VEREMALL per tallar el raïm dels ceps i l’EMPALTADOR per empeltar els ceps i enganxar sarments nous.
Ens ha agradat molt poder-les tocar i saber perquè servien. Estem descobrint oficis molt interessants.

Hem après mooooooolt!!!!!!!!!

                                                                            Classe de PARVULARI
                                                                            MONISTROL DE CALDERS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada